Klimatsmart och fossilfritt pensionssparande

1 300 MILJARDER kronor finns i vårt premiepensionssystem (ppm-fonder).

Över 5 miljoner svenskar gör ett icke-val och låter därmed staten förvalta deras pensionspengar i Sjunde AP-fonden (AP7). Fonden investerar både i olja och kol.

Ur ett konsumentperspektiv är det inte så konstigt att det ser ut såhär. Förmodligen känner få till exakt vad ens pensionspengar finansierar. Det är inte självklart att tänka på att det finns en koppling mellan ens pensionspengar och vad de stöttar.

Men visst vore det bättre om våra pensionspengar stöttar företag som satsar på förnybar energi än de som utvinner olja, gas eller kol?

Det är enkelt att flytta pengarna


Det är enkelt att själv flytta pengarna, det tar bara några minuter. Det finns ett grymt nystartat klimatkollektiv, Fund Your Mother, där du kan läsa mer och där du även kan registrera att du har bytt fonder för att visa att vi är många som gör ett aktivt val.

Fair Finance Guide har också tagit fram en guide för dig som vill byta till mer hållbara fonder.

Och sprid sprid sprid! Ju fler vi är som genom handling visar att vi bryr oss om vad våra pengar bidrar till desto större effekt får det förhoppningsvis.

För att enkelt kunna se vilken typ av industrier dina fonder investerar i kan du exempelvis gå in på Avanza. Sök efter en specifik fond på Avanza. Scrolla därefter längst ner på sidan. Där finns ett fält för hållbarhet där du kan se hur hög CO2-risk fonden har, om den bidrar till positivt klimatarbete (inom områdena hållbara transporter, förnyelsebar energi och minska koldioxidutsläpp) samt om fondens bolag är involverade i ifrågasatta branscher som djurförsök, palmolja, bekämpningsmedel, vapen, kolkraft etc.

Information om enskilda fonders hållbarhet på Avanza


Så här gör du för att byta fonder:

1. Logga in på pensionsmyndigheten.se

2. Scrolla längst ner och välj “Byt fonder”.

3. Klicka i rutan Fonder med låg CO2-risk (passa samtidigt på att välja bort annat du inte gillar som exempelvis pornografi, uran, kärnvapen eller klusterbomber).

4. Titta också på fondernas värdeutveckling och avgifter.

5. Välj därefter den eller de fonder som du vill addera genom att klicka på + i vänsterkolumnen

6. Fördela dina fonder, hur många procent du vill ha av vardera fond, och godkänn därefter.

7. KLART! Snyggt jobbat!

8. Gå in på Fund Your Mother och registrera att du bytt fonder.

Om du filtrerar på “Fonder med låg CO2-risk” plus samtliga “Oönskade produkter och tjänster”, som så som vapen, tobak, djurförsök och porr, så finns det, i skrivande stund (september 2024) en enda fond, av 28 stycken, kvar att investera i.

Är det rimligt?

Fonder
Allt detta kan dina pensionspengar finansiera utan att du vet om det.

One Reply to “Klimatsmart och fossilfritt pensionssparande”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *