De 5 bästa sakerna du kan göra för att leva mer klimatsmart

Alla forskare är överens, klimatkrisen är akut och vi måste dramatiskt minska mängden växthusgaser vi släpper ut i atmosfären idag om vi ska undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna.

Nu måste våra politiker införa smarta lagar och policies – helst på global nivå – och alla företag måste börja ta mer ansvar för de utsläpp de orsakar. Men även vi som individer har ett ansvar. Det svårt att säga exakt vad just du kan göra för att hjälpa till på bästa sätt, kanske är det genom att påverka din arbetsplats eller skola, eller att prata med vänner eller politiker.

Oavsett hur du kan påverka andra så kan du relativt enkelt minska ditt eget klimatavtryck. Och forskning visar att det ofta är mer effektivt att påverka andra genom att ändra sina egna vanor och inspirera till förändring än att berätta för andra vad de borde göra. Därför har vi sammanställt en lista på våra 5 bästa tips på hur du kan leva mer klimatsmart.

Här kommer våra 5 bästa tips på hur du kan leva mer klimatsmart

1. Semestra lokalt

Ta tåget istället för flyget när du åker på semester och upptäck alla fantastiska platser som finns i närområdet. Åk tåg till fantastisk skidåkning i Norge istället för att flyga till alperna och vandra på vackra skåneleden istället för att äta svensk mat på Las Palmas. Extra lätt så här i Corona-tider 🙂

2. Cykla till jobbet eller jobba hemifrån oftare

Varje gång man lämnar sin fossilbil hemma så minskar man sitt personliga klimatavtryck betydande. Win win är ju om man dessutom kan få motion på köpet! Känns det långt och jobbigt? Testa en el-cykel och åk kommunalt om det regnar!

3. Se över ditt boende

Här finns oftast massor av saker att göra. Byt till grönt el-avtal om du inte redan gjort det, skaffa en värmepump eller bergvärme om du inte har det eller varför inte skaffa solceller på taket? Går det att byta till bättre isolerade dörrar eller fönster?

Eller bor du i en lägenhet? Prata med din bostadsrättsförening eller hyresförening!

4. Testa att äta mer grönt

Det har aldrig tidigare funnits så stor kreativitet och variation i grön matlagning som nu. Känns det jobbigt att laga grön mat själv? Testa en grön matkasse eller börja beställa veg på luncherna! Det finns massor av inspirerande berättelser där ute!

5. Beräkna och klimatkompensera ditt klimatavtryck

Johan Rockström gick nyligen ut med vikten av att ha koll på sitt klimatavtryck. Det tar bara någon minut att få koll på hur ditt klimatavtryck ser ut, och om du sedan vill klimatkompensera för det så kostar det oftast förvånansvärt lite. Det här är något du kan göra idag och något som har stor impact för relativt liten instats.

Det som är viktigt att tänka på när man klimatkompenserar är att man gör det i certifierade klimatprojekt som håller hög kvalité. Vi rekommenderar att man tittar på liknande Gold Standard-certifierade projekt som vi stöttar, men det finns även andra klimatprojekt som är bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *