Klimatupprop!

Vår nya regering har knappt hunnit tillsättas, men visar redan tydligt hur klimat- och miljöfrågor nedprioriteras på ett alarmerande sätt – inte minst genom nedläggningen av Miljödepartementet. Vi är många som vill se fokus på klimat- och miljöfrågor för att ge Sverige en chans att ställa om innan det är för sent.

Efter initiativ som ”forskaruppropet” och ”företagaruppropet” vill vi kalla till ett ”medborgarupprop”. Om vi är många som skickar samma uppmaning till vår nya regering kan de få ministrar som faktiskt ser allvaret i situationen få stöd som möjliggör en förändring. Tillsammans kan vi göra vår röst hörd!

För att hjälpa till, skicka nedanstående text till:

[email protected] och 

[email protected]

Skriv Klimatupprop i ämnesraden och fyll i ditt namn nederst

Hej!

“Behandla klimatkrisen som den akuta och livsavgörande kris den är, och visa starkt politiskt klimatledarskap! ”

Så skriver 1944 forskare och anställda i forskarvärlden i en debattartikel i Aftonbladet riktad till Sveriges politiker i slutskedet av valkampanjen 2022.

I samma tidning kan man någon vecka senare ta del av en debattartikel på samma tema med en uppmaning från över 200 företagare, till våra politiker att skapa kraftfulla och förutsägbara klimat- och framtidsvänliga strukturer att verka i.

“Vi som skrivit under denna debattartikel vill inte vara tvåa på bollen. Vi vill fortsätta ligga i framkant. Vi vill gå före och visa resten av världen att en omställning inte bara är möjlig, utan att den också är ett recept för affärsmässig framgång. Det är här ni politiker kommer in i bilden. Vi klarar nämligen inte att gå hela vägen själva. Vi behöver både incitament och tuffare regleringar från er sida, eftersom sådana krav gör oss bättre. Vi behöver långsiktiga spelregler och tydliga mål, eftersom det ger oss trygghet när vi gör våra investeringar.”

Nu är regeringsbildningen klar och som medborgare i Sverige vill jag rikta samma uppmaningar som forskarna och företagarna till den nya regeringen och till vår nya klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Jag hoppas på ett kraftfullt klimatledarskap och på att klimatpolitiska rådets rekommendationer följs. Jag vill – precis som forskarna och företagarna – också ha tydliga, långsiktiga och skarpa regleringar för oss alla – såväl företagare som medborgare. Vi är beredda att ta konsekvenserna, men ni måste våga leda vägen!

Mvh

(Ditt namn)

2 Replies to “Klimatupprop!”

  1. Vetenskapen är tydlig! Och vi har inte tid med att blunda eller veka. Krafttag behövs NU! Gå till kärna av våra problem, inte mot kärnkraft.

  2. Jättebra initiativ med klimatupprop.
    Kan ni göra “knappar” med länkar så det blir busenkelt att sprida på sociala medier?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *