Journalisten Anna Blom delar sina tankar om hållbart mode

Vi har pratat hållbart mode med Anna Blom, journalist och föredragshållare med passion för mode och hållbarhet.

Annas intresse för hållbart mode startade för många år sedan, med en viktig vändpunkt vid en pressresa hon åkte på till Shanghai 2016, för att skriva om ett hållbarhetspris.

”Att modeindustrin är en stor klimatbov var ganska okänt för mig som modejournalist tills dess och resan blev minst sagt en ögonöppnare. Jag blev både upplyst och nedslagen. Hur kunde allt detta härliga ställa till med SÅ mycket dåligt? Detta som en gång fått mig att byta karriär och satsa helhjärtat på modejournalistiken?”

”Vår konsumtion av kläder och textilier orsakar totala utsläpp av växthusgaser på 4 % i Sverige och kläder och skor orsakar cirka 2-8 % globalt. Så runt 2–8 % någonstans av våra utsläpp härstammar från textilier och delvis våra garderober. Man kan känna sig hjälplös, ja snudd på apatisk i det planetära nödläge vi befinner oss i. Vad spelar det för roll vad jag gör?”

”Vi kan rädda världen med våra kläder!”

”MEN det är min övertygelse att det spelar roll! Vi KAN alla hjälpa till att rädda världen med våra kläder! Det låter kanske fånigt, men andemeningen är viktig för mig. Jag tror att både du och jag kan göra skillnad. Vi gör val varje dag och hur vi ”röstar med plånboken”, alltså vad vi spenderar våra pengar på, får globala effekter. Jag erkänner, ibland tappar jag lusten och känner mig löjlig som släpar ännu en kasse med udda strumpor till textilinsamlingen. Vad spelar det för roll vad jag gör? Hur vet jag att mina gamla strumpor inte hamnar i en landfill i Ghana? Det är svårt att navigera i djungeln av olika hållbarhetsbudskap. Det är svårt, ja snudd på omöjligt, att hitta rätt bland alla hållbarhetslöften varumärken ger oss. Men jag har lärt mig att sluta lyssna på den rösten. Att göra något är bättre än att inte göra något alls.”

Hållbar utveckling är möjlig

Om sin egen inställning till mode och konsumtion är Anna tydlig med att hon är långt ifrån perfekt.

”Jag köper nytillverkade kläder. Jag flyger. Jag tror på ett samhälle där konsumtion är en motor. Jag tror att ekonomisk tillväxt och miljöfrågor går att kombinera i hållbar utveckling. Men det är HUR vi gör det… I dag handlar jag färre plagg och har en dröm om en liten, men användbar, garderob där allt går att kombinera. Jag är inte där än men på väg. Jag handlar också mycket mer secondhand.”

”Att förstå hur och var jag kan göra störst skillnad och om det spelar någon roll om jag köper de där ballerinaskorna i höst eller inte. I det stora hela spelar det såklart ingen roll men för att koppla tillbaka till vad jag sa tidigare så tror jag mer det handlar om att anamma ett mindset. Typ ‘alla bäckar små’. ”

Annas tips till dig som vill njuta av mode mer hållbart

”Använd kläderna du har hemma i garderoben. Om du behöver köpa nytt, fundera på hur många gånger du kommer att använda plagget. När du shoppar, välj secondhand framför nyköp. För att spara klimatpåverkan när du shoppar secondhand behöver du ersätta ett planerat nyinköp. Jämför med till exempel när du ‘sparar’ pengar på att köpa på rea. Det gör du naturligtvis inte, du gör ju av med pengar om du köper en jacka på rea. Men om du ändå behöver en jacka och gärna hade köpt den till fullpris, då sparar du faktiskt pengar om du hittar den till halva priset. Viktigt att säga då secondhand lite blivit gratisbiljetten till ok konsumtion. Vi måste alltså ersätta ett planerat nyköp för att det ska ha en positiv klimatpåverkan.”

Vad önskar du att alla visste om hållbart mode?

”Att ett plaggs största negativa klimatpåverkan sker i tillverkningen (80%). Om du använder ett plagg dubbelt så länge så minskar du plaggets negativa klimatpåverkan med ungefär hälften.”

”I mitt flöde får du tips på hur du kan bli mer stilsmart utan att vara professor i hållbarhet. Min drivkraft på Instagram är att göra svåra fakta enkla och användbara i vardagen. Om jag kan inspirera någon på vägen är det en bonus.”


Om du är nyfiken på Anna och jobbet hon gör inom hållbart mode hittar du henne på @msannablom eller https://www.annablom.se

Rädda klimatet tillsammans med oss!

Prenumerera och balansera ditt klimatavtryck.

CategoriesUncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *