Vår medarbetare Tove Westling gav upp modekarriären för att jobba för klimatet

Vår medarbetare Tove drev tidigare en PR-byrå i London, inriktad på mode. Från att leva och andas mode och konsumtion, till att jobba med klimatet – hur blev det så?

“Jag älskade verkligen att jobba med mode och är stolt över att ha varit med och byggt flera fantastiska varumärken internationellt. Min byrå jobbade sedan starten 2008 med viss fokus på hållbarhet – men på den tiden trodde jag att hållbart i princip var lika med ekologisk bomull. Med tiden lärde jag mig mer, och förfasades mer och mer av hur smutsig modeindustrin är.”

”I takt med att jag själv började ställa om till ett liv som inte skadade planeten lika mycket, skavde det mer och mer i mig att medan jag la ner massor av tid på att resa hållbart eller konsumera sundare, så bestod mitt jobb mer eller mindre av att driva på konsumtion genom att få människor att köpa våra kunders kläder. Det rimmade liksom inte varken med hur världen ser ut idag, vilken framtid jag hoppas på för våra barn eller med mina personliga värderingar. Jag kände att jag behövde börja lägga min tid på att lösa problemet istället för att bidra till det.”

Köp färre plagg och undvik fast fashion

“Jag älskar fortfarande mode och tycker ibland att det är svårt att inte kunna njuta av trender på samma sätt som förut. Jag försöker alltid hitta plagg eller accessoarer jag vill ha second-hand, men är ärligt talat inte så bra på att fynda. Så jag köper fortfarande nyproducerade plagg – men på ett helt annat sätt än förut. Då kunde jag köpa något för att använda en gång, eller på impuls. Idag köper jag bara plagg jag behöver, och alltid efter att ha tänkt efter noga.

”Att sova på saken tar ofta bort en stor del av känslan att jag ’måste’ ha något – hjärnan hinner ikapp och jag inser ofta att det inte är ett nödvändigt köp, och att det sällan är värt att ta av planetens resurser för. Jag brukar också göra en lista inför varje säsong, på saker jag behöver – det gör det lättare att inte lockas att köpa något bara för att jag vill. Jag kan istället lägga tid på att hitta det plagg jag verkligen älskar och som kommer hålla, istället för att köpa det som trender och omgivningen säger att jag ’borde’ ha. Eftersom jag köper färre saker kan jag lägga pengarna på bättre varumärken, som gör ett bra jobb med sin hållbarhet – och hålla mig borta från fast fashion.”

“Mina tips för de som vill njuta av mode mer hållbart är, utöver att köpa mindre, och att prioritera second-hand, att ta sig tid att hitta och lära känna varumärken som har en bra hållbarhetspolicy, både vad gäller människor och klimat. När man väl har koll på ett gäng man både gillar produkterna hos samt vet att de tar sitt ansvar, så blir det rätt enkelt när man väl behöver köpa något nytt.”

”Och att sätta sig in och förstå problematiken med fast fashion. När man väl förstått hur illa både planeten och människor behandlas i processen att ta fram det där plagget du så gärna vill ha, så falnar liksom glansen.”

Toves lista för medveten konsumtion

  • Sov på saken. Det tar ofta bort känslan av att man “måste” ha något, hjärnan hinner ikapp och man inser att det inte är ett nödvändigt köp.
  • Gör en lista inför varje säsong. Skriv upp vad du verkligen behöver och håll dig till den, det gör det lättare att inte lockas att köpa något bara för att man vill.
  • Lägg tid på research. Hitta ett plagg som du verkligen vill ha och kommer att hålla länge.
  • Lägg pengar på bättre varumärken. Kolla upp deras hållbarhetspolicy innan ett köp och håll dig borta från fast fashion. 
  • Ge dina favoritplagg nytt liv genom att laga det som gått sönder, eller låt en duktig skräddare fixa till plagg som inte längre är rätt storlek.

Rädda klimatet tillsammans med oss!

Prenumerera och balansera ditt klimatavtryck.

CategoriesUncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *