Hur kan vi leva klimatsmarta liv under 2022?

Lev klimatsmart. Illustration av Irene Danielsson.

Vad är det absolut viktigaste du kan göra när det gäller klimatet under 2022? Tja, olika saker har olika effekt. Försök tänk stort. Det bästa är så klart det som blir av så om det känns främmande att gå ut på gatorna och demonstrera eller mejla politiker så är en flytt av pensionspengar bara ett par knapptryck bort och har potential att göra stor nytta för klimatet.

Bli en aktiv medborgare och sätt press på att system, regler och normer ändras. Det kan du göra genom att:

 • Tänk stort! Gå en gratis digital snabbkurs – the Climate Leader – i hur du kan påverka på systemnivå.
 • Skriva motioner till styrelsen i din bostadsrättsförening. Motionera om solpaneler, laddstolpar, delningstjänster, bergvärme, individuell mätning av tappvarmvatten, grön el och att årsredovisningen ska innehålla nyckeltal för förbrukningsmängd (och inte bara i kronor) för el, fjärrvärme och vatten. Utöver att ditt boende (och många andras) får ett lägre klimatavtryck gör det även din förening mer attraktiv och resilient för framtiden.
 • Påverka din arbetsplats, ditt universitet eller skola. Fråga om de har en klimatsmart resepolicy på plats, om de har grönt elavtal, be dem byta ut kött mot växtbaserat och tipsa dem om att beräkna sitt klimatavtryck. Vi har tagit fram ett verktyg för det som finns här.
 • Demonstrera – med oss, FridaysforFuture, Grandparents for Future, Våra barns klimat, någon annan organisation eller en kompis så snart det är ok att samlas igen. Vi brukar bjuda in när vi är med på demonstrationer. Ingen av oss känner oss särskilt hemma på den fronten och det kan vara skönt att ha lite stöd.
 • Stöd End Ecocide. Skriv under namnlistor, lämna ett bidrag för att små ö-nationer ska ha råd att ha representanter på plats vid internationella klimatförhandlingar eller engagera dig i rörelsen lokalt. Om storskalig miljöförstörelse blir olaglig så kommer bland annat fracking, en metod för att utvinna fossila bränslen, att förbjudas eller åtminstone tvingas ta ansvar för den miljöförstöring det orsakar vilket förmodligen gör det så dyrt att det blir olönsamt med fracking.
 • Mejla partiet du röstar på och ställ krav på att de för en politik i linje med Parisavtalet.
 • Klimatkompensera för din livsstil och bidra bland annat till att snabba på omställningen till förnybar energi världen över.

Bli en medveten konsument. Minska ditt egna klimatavtryck och skaffa bättre kunskap om inom vilket område du borde lägga mest krut. Vad gör störst skillnad för klimatet- att ersätta bilen med cykel för sträckor under 3 km eller att återvinna varenda liten förpackning? Nedan listar vi det som har störst klimatpåverkan för en privatperson samt ger lite tips om gratisutbildningar. 

 • Tänk hälften – halvera det som har störst klimatavtryck i ditt liv, ät hälften så mycket kött, flyg hälften så många gånger, köp hälften så mycket prylar och kör hälften så mycket bil. Eller tänkt dubbelt av det som har lågt klimatavtryck. Maxa ditt cyklande, dina tågsemestrar och ditt veganätande (tips testa Veganuari). Välj ut ETT område att fokusera på så är det mer troligt att det blir av.
 • Bli en cirkulent istället för en konsument. Börja använd delningstjänster som Hygglo och Aimo.
 • Ställ krav på din bank eller hota med att byta om de inte skärper sig. På FairFinanceGuide kan du se hur just din bank ligger till. Enligt en rapport från 2021 investerar svenska banker miljarder av vårt fondsparande i företag som bidrar till regnskogsskövling i Amazonas.
 • Säkerställ att dina pensioner inte investeras i fossilindustrin. Att flytta din pension tar 5 minuter. Läs mer hur du går tillväga här.
 • Starta studiecirkel baserat på boken Ett hållbart liv. Här finns studieplan.
 • Se över dina eventuella aktieinnehav. Dagens Industri har infört ett klimatindex för vissa av de börsnoterade bolagen.
 • Få tips på hur du kan prata med andra om klimatet och vilka klimathärskartekniker som finns på Klimatprata.
 • Byt till förnybar el, gärna el märkt Bra Miljöval.
 • Jobba mindre och njut av livet!

4 Replies to “Hur kan vi leva klimatsmarta liv under 2022?”

 1. Hej!
  Vilken fantastisk sammanställning! Jag kan inte öppna länken till hur man flyttar pensionspengarna. Tur att ni finns!
  Gott nytt år!
  Bästa hälsningar Åsa

 2. Hej igen!
  Kan det verkligen stämma att en enskild persons pensionssparande kan ge 2200 ton C02? Om man lever i 100 år skulle alltså ens pensionspengar släppa ut 22 ton CO2 per år man lever, vilket är mer än dubbelt mot vad man säger att vi släpper ut per person och år i Sverige?
  Bästa hälsningar Åsa

  1. Hej! Den siffran som Nordea gick ut med har fått lite kritik och ska man nog ta med en nypa salt, den är uträknad utifrån att det bara är aktieägarna som är ansvariga för företagets utsläpp. Det låter ju på sätt och vis logiskt, men problemet är att exempelvis oljebolag inte nödvändigtvis kommer att släppa ut mindre koldioxid bara för att aktierna byter ägare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *