”Det är viktigt att komma ihåg att våra val när det kommer till resor har direkta konsekvenser på vår planet.”

Evelina Utterdahl, klimataktivist.

Evelina Utterdahl är en svensk klimataktivist och förespråkare för hållbart resande. Hon väljer helt bort flyget och fokuserar istället på att utforska världen genom mer miljövänliga transportmedel och inspirerar med sin plattform andra att göra mer hållbara val.

“Att flyga är inte ett alternativ för mig, jag fokuserar istället på att utforska skönheten i mitt närområde och Sverige som helhet. Det är så mycket vackert i vårt land som jag ännu inte upplevt. När jag väl känner för att upptäcka platser utanför Sverige, drömmer jag om tågäventyr eller roadtrips med elfordon genom Europa tillsammans med min familj. Jag ser även små äventyr, som att besöka en ny restaurang i min stad, som en form av resande.”

Hennes omställning till ett hållbart sätt att resa började med en ögonöppnande insikt:

“År 2018 stötte jag på en artikel som påtalade den stora mängden koldioxidutsläpp från flygresor. När jag insåg hur enorm påverkan en enkel flygresa kan ha, beslutade jag mig för att sluta flyga helt. Jag kunde inte motivera nöjet av att flyga med de allvarliga konsekvenser det har på vår planet och dess invånare.”

Tipset: Testa att vara flygfri under ett par år

Hon vill också belysa hur våra val när det gäller resande påverkar vår omvärld:

“Det är viktigt att komma ihåg att våra val när det kommer till resor har direkta konsekvenser på vår planet. Många i världen har aldrig ens flugit och det är faktiskt bara en liten procent som flyger regelbundet. Vi i Europa har den lyxen att vi kan utforska så många fantastiska platser via hållbara resesätt, som tåg eller samåkning.”

Och för dem som är redo att ta steget mot ett mer hållbart resande tipsar Evelina om att prova att vara flygfri i ett par år.

“Ge dig själv chansen att upptäcka de underbara hållbara alternativ som finns. När du väl testar dessa alternativ, kommer tanken på flygfritt resande kännas mindre överväldigande. Till exempel, om du är osäker på hur man reser med tåg, finns det Facebook-grupper (kolla tex in Tågsemester) och resespecialister som kan guida dig.”


Följ Evelina på Instagram för att ta del av hennes liv som genomsyras av kärlek och  hänsyn till både vår planet och människorna som bor där!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *