Planera en mer hållbar semester

Hållbar semester
Testa tåget, boka ett miljöcertifierat boende och hyr utrustning på plats. Det är några av tipsen för att göra sommarens semesterresa lite mer hållbar.

Att planera en hållbar semester är inte helt lätt. Det finns många olika faktorer att tänka på och det kan vara svårt att göra research på allt. Vilka miljömärkningar ska man leta efter när man väljer hotell? Vilket färdmedel är bäst, och hur långt kan vi resa? Vad är viktigast att tänka på när man är hemifrån? Vi har satt ihop en lista med tips för dig som vill boka en mer hållbar semester i sommar.

Innan resan

Boka resan

Tid, avstånd, pengar och så din koldioxidbudget. Det är många saker att ta hänsyn till när du väljer färdmedel för semestern. Generellt är tåget att föredra framför bilen och stanna gärna på marken – flygets klimatpåverkan är väldigt stor i jämförelse med andra alternativ.

Om du måste flyga kan du tänka på följande:

  • För att hålla oss inom de planetära gränserna bör du inte flyga oftare än en kort tur- och returresa var tredje år samt en lång tur- och returresa var åttonde år.
  • Försök att minimera ditt flygande. Flyg kortare sträckor, stanna längre på varje plats, ta tåget en sträcka. Det finns många sätt att försöka minska sitt flygande.
  • Finansiera klimatprojekt i samma omfattning som de utsläpp som ditt flygande orsakat. Kolla in vår tjänst för klimatfinansiering här.

Vill du kolla hur stor klimatpåverkan din planerade semester kommer ha kan du använda dig av kalkylatorn Klimatsmart semester.   

Åka tåg eller buss

Vill du upptäcka världen via tåg eller buss finns en rad olika bolag och tjänster du kan använda, du hittar vår sammanställning av dem här:

📍TÅG I SVERIGE

Det är många aktörer som erbjuder rabatter på SJ när du åker tåg. Kolla om du redan är med i en fackförening eller organisation som ger rabatt för att boka billigare resor i sommar.

Klimatnytt.se har gjort en lista med organisationer.

Både SJ och Snälltåget erbjuder dessutom direkttåg till Hamburg och Berlin.

📍GLOBALT

Rome2rio.com – Den här webbsidan hjälper dig söka tänkbara rutter mellan vilka två platser i världen som helst. När det är möjligt föreslås resor med buss och tåg.

📍EUROPA

All Aboard – Digital plattform för resor med tåg, där du kan boka tågresor och köpa biljetter.

Deutsche Bahn – Tysk webbsida som säljer tågbiljetter inom stora dela av Europa.

Trainline – Sida för både tåg och bussbiljetter.

⭐️ Tips! Ifall du inte hittar rutten du letar efter, testa att dela in resan i mindre sektioner istället, det brukar funka!

För inspiration och mer tips finns Facebook-gruppen Tågsemester, full av vana tågresenärer med insikter och erfarenheter som kan vara guld värt för en nybörjare på långa tågresor!

📍USA & KANADA

Amtrak.com – Här kan du söka efter resor med tåg i USA.

Viarail.ca/en – Här kan du söka efter resor med tåg i Kanada.

Greyhound.com – Bussturer inom USA, Kanada och Mexico.

📍AUSTRALIEN

Greyhound.com.au/ – Bussturer på östkusten.Journeybeyondrail.com.au – Här hittar du kust-till-kust turer med tåg.

Boka boende

Hur vet jag att boendet jag väljer tar hänsyn till miljö och klimat? Ett sätt att få reda på det är att kolla efter olika märkningar. I Norden finns Svanen-märkningen, här finns en lista med alla Svanen-märkta hotell i Sverige.

Inom Europa ska du hålla koll på EU Ecolable, även känd som EU-blomman, vilket är EU:s officiella miljömärke för varor och tjänster. Här hittar du en digital katalog med alla miljömärkta boenden för turister inom EU: The EU Ecolabel Tourist Accommodation Catalogue.

Green Key är en internationell miljö- och hållbarhetsmärkning som kan vara bra att hålla koll på globalt, den används i 58 länder.

Här är en lista med Green Key-märkta anläggningar i Sverige.

Här är en lista med Green Key-märkta anläggningar i världen.

Stäng av hemma 

Avsätt tid kvällen innan avfärd för att kolla igenom hemmet och se till att så lite som möjligt står och drar energi medan du inte är hemma. Dra ur sladdarna och stäng av sådant som drar ström eller alstrar värme. Tänk på att även standby-läget drar ström och att det kan bli en hel del om du är borta en längre tid. 

Under tiden

Sopsortera även på semestern

När man lämnar hemmet och inte har tillgång till alla sina grejer hemma kan det vara lätt att falla ur sina vanor. Men kom ihåg att det är lika viktigt att ta hand om sitt skräp på bästa sätt även på resande fot. Gör det till ett lärotillfälle, hur ser sopsorteringen ut på denna nya plats du besöker, om det så är grannkommunen eller något annat land. Finns det något att inspireras av eller förbättringspotential?

Använd flergångsartiklar 

En varm sol bjuder ofta in till måltider och fika utomhus. Kom ihåg att packa flergångsartiklar, muggar, bestick och tallrik, för att inte slösa på naturens resurser under din picknick. Sedan 1 januari i år har alla återförsäljare av mat och dryck ett krav på sig att erbjuda flergångsartiklar som 

Hyr eller låna utrustning

Innebär din semester mer äventyrliga inslag där du behöver använda utrustning eller kläder som inte finns i din garderob till vardags? Kolla upp om det går att hyra eller låna utrustning och/eller kläder på plats. Ofta är det smidigare än att köpa, för då minimerar du även din packning.

Våga vara jobbig

Ibland måste man vara den som vågar ställa frågan för att lyfta den till agendan. Våga ställa krav på flygbolaget, hotellet eller restaurangen. Fråga efter miljöpolicyn. Fråga om råvarorna är närproducerade. Fråga hur de tänker kring hållbar turism inom social hållbarhet, har till exempel de anställda kollektivavtal? Ju fler som ställer krav, desto viktigare blir det för aktörerna inom turismbranschen att leva upp till kraven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *