Inrego vill lyfta cirkulär IT som konkurrensfördel

Sebastian Holmström är Hållbarhetschef på Inrego.

I dag byts elektronikprylar i regel ut var tredje eller fjärde år – vilket har en stor negativ effekt på planeten. Att förlänga livslängden på dessa med bara ett par år kan göra stor skillnad! Vi har pratat med Inrego, som jobbar för att förändra världens IT-konsumtion till att bli hållbar. Sebastian Holmström, Hållbarhetschef på Inrego tror att det i första hand handlar om att ändra beteenden.

“Det finns många förutfattade meningar om begagnade elektroniska produkter. I många fall kan det också vara enklare att köpa tex en begagnad stol för den kan man på ett annat sätt testa att den funkar innan. En dator eller telefon är mycket mer komplex, vilket skapar mer oro. Vi ser därför till att det blir enklare, smidigare och billigare att handla av oss än att handla nytt. Att helt enkelt leverera en bättre lösning.”

“En uppdaterad IT-produkt håller mycket längre än vad man kan tro”

En källa till osäkerhet hos företag som köper in produkter till sina anställda kan vara att produkterna håller måttet både vad gäller funktion och garanti. Inrego har en väl beprövad process för att säkerställa att alla blir nöjda.

“Vi har en gedigen process där vi tar emot produkter, dataraderar dem, kollar skicket och betalar företagen som skickat in dem till oss för värdet de har. Sedan börjar vi uppgradera produkterna till det skicket våra kunder efterfrågar. Många gånger byter vi ut och uppgraderar de delar som gjort att hela produkten blivit seg, där det kan handla om att vi sätter in ett nytt batteri eller minne. En uppgraderad IT-produkt håller mycket längre än vad man kan tro! Jag jobbar och skriver detta på en 8 år gammal laptop och bytte nyss min Iphone 7 mot en Iphone 11, och de funkar fortfarande galant efter mina behov.” säger Sebastian Holmström.

Marknaden för begagnad elektronik har exploderat de senaste åren

“Efter 28 år i branschen vet vi att en rekonditionerad produkt håller precis lika länge som en ny, därför ger vi lika lång garanti som nya produkter. För oss är det viktigt att visa att det är skillnad på begagnade produkter som det inte gjorts något med, och rekonditionerade produkter som har blivit uppgraderade och säljs med garanti.” fortsätter Sebastian.

Sebastian ser att marknaden för begagnad elektronik har exploderat de senaste åren, av vad han tror är flera anledningar.

“Avgörande för att attrahera unga talanger till bolaget”

“Det ena är att det har varit tuffa tider ekonomiskt och då är en begagnad produkt mer attraktiv, samtidigt som hållbarhetstrenden driver på omställningen. Dessutom ser vi att cirkulär IT numera blivit en konkurrensfördel, där en hållbar IT-hantering blir avgörande för att attrahera unga talanger till bolaget. Här spelar hållbarhet en avgörande roll, och efterfrågan på återanvända produkter har även av den anledningen ökat markant.”

Svårast att få någon att testa första gången

Den största utmaningen för Inrego idag är att matcha kunders förväntningar med deras produkter.

“Det svåraste är att få någon att testa första gången, sedan märker man att produkterna levererar det man behöver och fortsätter köpa begagnat! Utbud och efterfrågan är lite svårare på andrahandsmarknaden för att vi bara kan sälja det vi köper in och komplettera med riktade inköp från andra aktörer som oss. Det blir helt enkelt lite av ett pussel för att möta efterfrågan i den cirkulära världen. I lägre kvantitet är det ofta inga större problem men när företag köper in större mängder så behöver vi se till att kunna leverera de produkter de behöver och där kan det krävas lite längre framförhållning.”

Hur hoppas ni att marknaden utvecklas de kommande 5-10 åren?

Inrego har sett marknaden utvecklas enormt de senaste 5-10 åren och hoppas se ännu större skillnader de kommande åren. 

“Vi hoppas på att se ändrade konsumtionsmönster, hur vi använder produkterna och att de faktiskt är designade för att användas om och om igen. Samtidigt ser vi ett stort ansvar i att förenkla köp av begagnad och vara med och driva de förändringarna i förlängd livstid som vi vill se.”

Kolla in Inregos utbud här.

Kolla in vår checklista med tips för hållbar hantering av IT-utrustning för ditt företag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *