Klimatsmarta julklappstips

Hållbara och klimatsmartajulklappstips

Kan man fira jul och bromsa klimatförändringarna samtidigt? Jamen absolut! Här listar vi våra bästa förslag på klimatsmarta julklappar. Att dra ner på antalet julklappar, ge bort en klimatsnäll upplevelse eller sätta regler för att klapparna i  julklappsutbytet är inhandlade på second hand är ett bra sätt att minska julfirandets klimatavtryck.

1. GoClimates gåvokort
Ge dina nära och kära ett par månader med koldioxidbalanserade utsläpp. Förhoppningsvis får de upp ögonen för sitt klimatavtryck samtidigt som klappen bidrar med klimatfinansiering för att ställa om världens energisystem, som till 80 % är fossilbaserade. Dessutom bidrar pengarna med andra positiva mervärden för lokalbefolkningen exempelvis rent vatten och satsningar på skola och sjukhus.

2. Kortspelet Klimatkoll
Att gissa vardagsaktiviteters klimatavtryck låter kanske lite trist, men det här kortspelet underhåller och skapar garanterat diskussion. Ger en flygresa till New York mer klimatpåverkan än att äta en biff om dagen i ett år? Orsakar en total köksrenovering mer än flygresan? Och det där hästintresset – hur stor påverkan har det egentligen? Kortspelet Klimatkoll hjälper spelarna att förstå hur vår vardag påverkar klimatet.

3. Prenumeration på vegetariska matmagasin
Vegourmet och Vegomagasinet bjuder på massa inspiration och bra recept för den som vill laga mer vegetariskt.

4. Vegetarisk matlagningskurs
Hör med din närmsta veganska restaurang om de erbjuder kurser. I Stockholm har exempelvis Gigafood, Fröjdas och GreenIsaDream kurser på olika teman.

5. Helenas Hållbara Julbox 
Hållbara alternativ till vardagliga förbrukningsartiklar i snygg förpackning. 

6. Begagnat
Bestäm att årets julklappsutbyte består av klappar från second hand. Begagnat har nämligen i stort sett inget klimatavtryck alls. 

7. Böcker
En bok kan göra det lättare att förstå följderna av klimatförändringarna och varför det är viktigt att vi agerar nu istället för att vänta.  Romanen Binas historia,  kokböckerna Grönsaker (Paul Svensson) och Recept som förändrar världen (Johan Rockström m fl) samt En annan framtid (Magnus Carlsson) och Big World Small Planet (Klum & Rockström) är alla böcker som utbildar och inspirerar till klimataktion.

8. Matkasse
Ge bort en vegetarisk eller växtbaserad matkasse från exempelvis Årstiderna, Enkla Kassen eller Linas Matkasse

TIPS PÅ BÄSTA JULKLAPPSSPELET!

Om du älskar känslan av stora julklappshögar så testa att införa en ny tradition som kan ge dig massor av julklappar – eller inga. Spela julklappsspelet där alla bidrar med 1-2 klappar. Följ instruktionerna nedan. 

  1. Lägg alla julklappar på hög.
  2. Ta fram en tärning. 
  3. Gå varvet runt. Varje deltagare slår tärningen. En etta eller sexa ger en julklapp som spelaren själv får välja ur högen. Fortsätt till alla klappar är tagna.
  4. Öppna dina paket om du har några.
  5. Nu börjar det roliga. Sätt klockan på 5-10 min beroende på hur länge ni vill hålla på, lägg sedan bort timern så ingen ser hur lång tid det är kvar.
  6. Börja slå tärningen igen. Nu får du ta någon annans paket varje gång du slår en etta eller sexa. När klockan ringer är spelet slut och du får behålla alla (eller inga) paket som du har lyckats samla in.

Det krävs inga större mängd julklappar för att detta spel ska kännas roligt, det är en aktivitet som tar lite tid så att paketöppningen inte är över på ett kick. Om du vill göra den klimatsmart så bestäm att alla slår in något hemifrån som de inte använder. Borde även gå att göra en digital Corona-variant av denna utan problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *